Miód spadziowy, w odróżnieniu od miodów nektarowych, nie powstaje z nektaru kwiatów. Jest to zebrana przez pszczoły wydzielina mszyc i czerwców żerujących na liściach drzew. Wydzielina ta jest lepka i słodka, występuje głównie latem w postaci kropelek na drzewach. Ta słodka substancja zwabia pszczoły, które dodatkowo ją zagęszczają i składają w komórkach jako miód spadziowy. Dzięki temu, że miód ten powstaje z drzew znajdujących się w najczystszych lasach, można poczuć zapach żywicy i igliwia. Ma charakterystyczny kolor – ciemny z zielonkawym lub szarym odcieniem. Ten rodzaj miodu jest jednym z najdroższych w Polsce. Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych, miód spadziowy, jest często nazywany miodem „królewskim”. Jest niezwykle wartościowym produktem dla zdrowia człowieka. Miód pozytywny wpływ na:
- 1.Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe
- 2.Dodatkowo występują one w łatwo przyswajalnej postaci, a są nimi potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan.
- 3.Jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i wanad.
- 4.W porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów, a także występują w nim niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K.
- 5.Spożywanie miodu zmniejsza trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm
Pojemność słoiczka: 1200g
Skład: 100% miód nektarowy spadziowy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.